dilluns, 12 d’octubre del 2009

Croquetes de quinoa


Segons la classificació botànica la quinoa no és un cereal propiament dit, és el que anomenaríem un pseudocereal. Tot i així, a nivell culinari, es tracta com a tal.
Aquí tot just el comencem a conèixer i encara no s'utilitza de forma habitual però, la quinoa, té més de 5000 anys d'història.
Les seves propietats nutricionals son molt importants i seria bò que anéssim introduint aquest producte a les nostres cuines.
A casa l'he fet de tant en tant i té bona acceptació en forma de sopa, amb estofat de verdures i l'altre dia en aquesta versió en forma de croquetes.
La recepta és de producció pròpia però, per la xarxa, en corren moltes versions.
A mi, personalment, em van agradar molt, però sóc un mal indicador perquè normalment acostuma a agradar-me tot.
Quan les van tastar no els vaig dir que eren de quinoa i verdures i tothom va repetir. En saber de què eren la resposta ja va ser: - Bé, no estan malament!.... Els van agradar segur, perquè no en va quedar cap!!


CROQUETES DE QUINOA
Ingredients
100g de quinoa
200g de carbassó (1 petit)
200g de pastanagues (2 mitjanes)
1 ceba grossa
2 alls
40g de festucs crus
1 culleradeta de curri en pols
1 polsim de canyella
2 ous
Pa ratllat
sal i oli
Amb aquestes quantitats surten unes 20 croquetes mitjanes

Procediment
En una paella sense oli torreu la quinoa amb comte perquè no es cremi. L'heu de tapar perquè salta com les crispetes.
Un cop torrada bulliu-la durant 20 minuts en un cassó amb 300ml d'aigua, escorreu-la bé i reserveu.
En la mateixa paella posem una mica d'oli i sofregim a foc suau durant mitja hora, la ceba, els alls, el carbassó i la pastanaga, tot ratllat.
Quan sigui una mica tou hi posem una mica de sal, el curri i la canyella.

Mentrestant triturem els festucs en un molinet o amb la Termomix, fins que ens quedi una pols ben fina.
Passada la mitja hora afegim al sofregit, la quinoa bullida i la farina de festucs, ho barregem bé i rectifiquem de sal. Ho mantenim a foc baix durant 10 minuts més per tal que els gustos es vagin integrant.
Ja veureu que us queda una massa compacta que es pot treballar bé.
Deixem refredar una mica i preparem les croquetes que passarem per ou batut i pa ratllat i les fregirem en oli abundant fins que siguin ben rossetes.
Una suggerència: la farina de festuc es pot substituir per qualsevol altre fruit sec. Penso que amb ametlla crua i amb cacauet també pot quedar molt bé.
Bon profit!!

18 comentaris:

ELS PEIXOS ha dit...

Noia , no se pas que és la quinoa, pot ser una verdura???

MªJose-Dit i Fet ha dit...

En tinc de quinoa i crec que m´animaré amb la teva recepta...a mi també m´agrada tot..petonets

Mercè ha dit...

Mònica, ostres saps que encara no l'he provat mai? Això que en vaig comprar a granel i encara no m'he estrenat!
Si se les van acabar totes, de ben segur que els hi van agradar! :)
Petons!

Gemma ha dit...

Quina recepta més original! A casa no cuinem mai amb quinoa... serà qüestió de provar-ho :)
L'arrebossat també ha de quedar boníssim!

Maria ha dit...

Em costa fer servir aquest cereals que no conec. En vaig tenir un temps dins un pot de vidre fins que els vaig llençar, avorrida, perquè em feien nosa. Res, un desastre. Hagués pogut veure les teves croquetes abans, snif..

María José ha dit...

Nunca he cocinado con quinoa. Es una de mis grandes desconocidas.
Gracias por acercármela un poco.
Un abrazo,
María José.

Mònica ha dit...

Dolors,
La quinoa és un cereal petitó de forma arrodonida, sembant al mill i molt suau de gust.

Mª José segur que t'agraden, queden molt bones!

Mercè,
Ningú va protestar fins que vaig explicar de què estàven fetes!

Gemma
Jo no, la cuino gaire, i en croqueta no l'havia fet mai, però segur que les torno a fer. L'acostumo a fer com l'arròs de verdures i queda molt bona.

Maria,
A mi al pricipi també em feia una mica de cosa perquè no sabia massa com cuinar-la, però si tens la sort que agradi és una bona manera de variar.

MªJosé,
Prueba a cocinarl en forma de croquetas y ya verás como te gusta.

Ptonets a totes
Mònica

bajoqueta ha dit...

Ai que bones. He provat la quinoa de vàries maneres, però així encara no.

La cuina vermella ha dit...

Quina creació més estulpenda estimada amiga!!! Em sembla una delicatessen per fer l'aperitiu. Un petó

Vanesuky ha dit...

Molt bona idea!!Això passa molt, quan no saben el que és: ohhh, és boníssim, però a la que ho saben: Bé, no està malament!!Tots són iguals.
Es veuen delicioses!

Petonets maca.

Vanesuky.

ANNAFS ha dit...

La primera vegada que vaig sentir parlar de la quinoa, va ser en un blog de cuina. I encara no l' he provat. Veient aquestes croquetes ja tinc ganes de provar de fer-les.
ptns.

Isabel ha dit...

Fa uns dies vaig fer quinoa amb verduretes a casa, vaig comprar una barreja de quinoa amb arròs i llegums, a la dietetica. Encara no l'he posat al blog. Fa temps que consumim quinoa a casa, es molt bona per els ronyons i per altres coses.
Aquesta recepta la farè, amb el teu permís al meu pròxim curs de cuina, d'aqui uns dies.
UN PETÓ!!
ISABEL

Mònica ha dit...

Disculpeu que no respongui als vostres comentaris, però vaig una mica atrefegada. Us asseguro que els llegeixo tots i faig ràpides passades pels vostres blogs gairebé a diari sense temps de poder comentar.
Us ho agraeixo molt!

Isabel,
És clar que pots fer servir la recepta, em fa il·lusió!

Una abraçada a tots!
Mònica

la vella carmanyola ha dit...

Tinc quinoa al rebost! la vaig comprar i no le feta servir mai. Però els rebossats engreixen molt, no?? és que a casa tenim l'Andreu a dieta total, pobret! mentres jo m'ho menjo tot, ell s'ho mira :((

La Taula d'en Bernat ha dit...

A vegades no hi ha res com no saber què menges per trobar-ho bo. A mi les croquetes m'encanten, siguin de pollastre, de verdures o de quinoa i trobo que aquestes que has preparat tenen una pinta excel·lent!
Vaig a seguir xafardejant pel teu blog. Em sembla que és el primer cop que hi entro i sembla molt interessant...

Salutacions,
Anna (de la Taula d'en Bernat)

Mònica ha dit...

Anna (la V.C)
Són molt bones i si el fregit es fa ben fet amb l'oli molt calent, queden cruixents i gens empapades d'oli.

Anna (la T. d'en B.)
Gràcies per la visita. Tot seguit m'acosto a la teva cuina. Espero veure't sovint per aquí.

Una abraçada Annes!!
Mònica

zer0gluten ha dit...

Pues a mi al principio la quinoa ni fu ni fa, pero la verdad es que conforme la vas comiendo le vas encontrando utilidades, aunque reconozco que me gustan más otro tipo de ingredientes, cereal o pseudocereal. Desde luego como alternativa en el mundo sin gluten me parece super interesante y esta receta, fabulosa.
Besitos sin gluten.

HAVE REAL PIES IN BARCELONA ha dit...

Croquetas de quinoa! no lo había oído nunca y qué pinta mas rica que tienen. Te han quedado muy bien!
Besos
Nuria