diumenge, 8 de novembre del 2009

39!!!!


Fa molts díes que tinc el bloc i les vostres cuines una mica abandonats. He tingut feina extra amb la que he gaudit molt però que m'ha pres força hores.

He estat fent un curs (diem-ne així) de maquillatge de fantasia destinat a pintar les cares dels personatges del musical Gats, una versió traduïda al català de l'exitós i conegut musical Cats, que va representar la Coral jove de Sant Vicenç dels Horts. Es van fer 6 representacions durant els caps de setmana del mes d'octubre, per tant he estat força ocupada fent de "maquilladora".

Enmig de tot aquest trasbalç, el dia 26 d'Octubre va ser el meu aniversari, 39 anys!!. Això s'havia de celebrar, i de quina manera? Doncs amb un dinar!

Les receptes del menú les aniré penjant poc a poc, però per començar, el plat principal; Mussaka.

La meva tieta és grega i, per mi, fa la millor Mussaka del món!! jajajaja....

Un dia vaig intentar arrencar-li la recepta però crec que es devia guardar algún secret perquè no m'acava de quedar tant bona com la fa ella.

He trobat moltes versions d'aquesta coneguda recepta i crec que n'hi ha tantes com famílies hi ha a Grècia.

La que us presento porta patata a la base i trobo que és molt encertat. Hi ha d'altres receptes que porten rodelles de tomàquet entre les capes, però els elements comuns són la carn, que en alguns casos és de xai, vedella, porc o una barreja de diferents carns, albergínia i una beixamel espessa que porta formatge ratllat i rovell d'ou.
Com és normal, vaig rebre crítiques de tot tipus, tan de bones com de dolentes, però totes molt constructives i que serviran per fer-ho millor la pròxima vegada.

Mussaka

Ingredients
500g de carn picada de bou
750g de carn picada de vedella
2 cebes grosses
4 tomàquets per salsa
1 got de vi blanc
sal, pebre, orenga, julivert, cilantre (al gust)
oli d'oliva i 1 cullerada de mantega
1 culleradeta de sucre
4 albergínies grosses
5 patates grosses

Per la beixamel
2 cullerades de mantega
2 cullerades ben plenes de farina (en el meu cas era Maizena perquè fos apte per celíacs)
1/2 l. de llet
1 paquet de formatge ratllat
1 rovell d'ou
sal, pebre i nou noscada mòlta

Procediment
Pelar les patats i tallar-les a rodanxes d'un dit de gruix. Pelar les albergínies i tallar-les de llarg en làmines d'un dit de gruix, les salem i les deixem en una escorredora perquè suin i eliminin l'amargor.
Fregim les patates en força oli fins que quedin ben cuites però toves de dins i les deixem en paper absorvent.
Fem el mateix amb l'albergínia i reservem.
En una paella o cassola baixa, a foc lent, sofregim la ceba ratllada amb l'oli i la mantega. Quan sigui tova i comenci a enrossir-se afegim les carns, les herbes i les espècies. Passats 5 minuts aboquem el vi i deixem que s'evapori l'alcohol. Finalment afegim el tomàquet ratllat i sense llavors, i una culleradeta de sucre per evitar l'acidesa. Ho deixem coure tot fins que s'evapori tota l'aigua del tomàquet i reservem.
Untar amb mantega una safata fonda que pugui anar al forn i posem les rodanxes de patata a la base, de manera que quedi ben coberta. Al damunt s'hi posa una capa de carn i després una d'albergínia. Una altre capa de carn i fialment una capa d'albergínia.
Hem de deixar un espai d'un dit e gruix per posar-hi la beixamel.
Preparem la beixamel desfnt la mantega en un cassó. Posem la farina i remenem durant 5 minuts perquè quedi cuita però sense cremar-se. Afegir la llet poc a poc tot remenant perquè no es formin grumolls.
Quan comenci a espessar i arrenqui el bull l'apartem del foc i posem dues cullerades de formatge ratllat deixant que es desfaci. Finalment hi tirem un rovell d'ou i remenem enèrgicament.
Posem la beixamel damunt l'última capa d'albergínia, hi escampem força formatge ratllat i gratinem.
També podem posar una mica de beixamel entre les capes de carn perquè quedi més melós.
Bon profit!

14 comentaris:

bajoqueta ha dit...

Moltíssimes felicitats! Amb un primer així el dinar prometia segur :)

Quan les receptes van passant quasi mai es diuen del tot, sempre hi ha algun secret de la cuinera :)

MªJose-Dit i Fet ha dit...

M´apassiona la moussaka!!! quina idea més bona posar una base de patata...la propera vegada ho faré així...i molts d´anys i bons pel teu aniversari!!!! sóm de la mateixa quinta :)) petonets

Mercè ha dit...

Per molts anys!! :)
Ui, aquesta recepta ens l'haurem d'apuntar si ve directament de Grecia!! :)
M'encanta la moussaka!
Petons!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Cuinar cada dia¡¡- En primer lloc per molts anys¡¡
Cats -Gats- és una molt bona comedia musical. El Regne Unit va està molts anys en cartel.lera, de segur que devía ser un èxit també.
Referent a la musaka, -tal i com dius tú- en n'hi ha tantes com famílies greges, un plat de festa i dels bons, per cel.lebrar esdeveniments com el teu, un bon plat¡¡. Que vaigi de gust¡¡.
Ah¡ per cert mussaka en grec vold dir "fred", Josepb. -el vei de les classes amb la Mireia Carbó-

ANNAFS ha dit...

Felicitats!
La mousaka és molt bona, a nosltres ens agada molt. I aquesta fa una pinta...
ptns

Mònica ha dit...

Bajoqueta,
Gràcies. Si que prometia si, ja veureu els altres plats!

Mª José,
La patata li fa de suport i li dona un gust molt bò.

Mercè,
Apunta, apunta que queda boníssima!

Josep B,
Ho vem passar molt bé amb les representacions i tot l'aprenentatge de com pintar gats.
No sabia el significat de la paraula Mussaka, però per poder-te menjar aquesta recepta tant consistent ha de fer molt fret!

Annafs,
No m'extranya que us agradi, és que és boníssima!

Gràcies a tots i una abraçada
Mònica

Mesilda ha dit...

Felicidades por tu aniversario¡
En casa gusta mucho la mussaka,cuando la preparo no hay quejas...me gusta lo de la base de patatas,la proxima vez lo probare.
Besets.

Quo ha dit...

Lo primero MUCHÍSISIMAS FELICIDADES y un besazo enorme.
Lo segundo, me encanta la mousaka, pero no se porqué a mi tampoco me sale como me gustaría. Supongo que tendrá algún truco, proque por más que lo he intentado no consigo hacerla como la que probé por primera vez... en fin. Por cierto, te voy a copiar tu receta a ver si así doy con la clave.
Abrazos

Gemma ha dit...

Per molts anys! Ja veig que tot i anar enfeinada vas tenir un moment per ficar-te a la cuina i fer una deliciosa musaca. Amb patates no l'he tastat mai, però serà qüestió dfe provar-ho...

Mònica ha dit...

Messilda,
Prova-ho, de debò que millora molt.

Quo
Estoy convencida de que hay truco, alguna especie o ingrediente secreto!

Gemma
Als que ens agrada això de la cuina sempre trobem un foradet per enfeinats que estem.

Moltes gràcies i una abraçada!
Mònica

El cullerot Festuc ha dit...

Per molts anys!! M'agrada molt la mussaka pero la trobo super laboriosa...sobretot fregir l'alberginia...uff!!!
Segur que estava boníssima...li hauras de treure el secret a la teva tieta!
Petunets,
Eva.

Pity ha dit...

la moussaka es un plato delicioso, de esos llamados recomfortantes, te hace bien comerlos, te quedo divina, felicidades! besos

Ruben ha dit...

Per molts anys :-D
A casa ens encanten les albergínies, i la mussaka cau força sovint :-D

Mònica ha dit...

Eva,
Si que tens raó que és laboriosa, però es pot fer amb dies diferents

Pityenlacocina,
Está riquisima, pero debe comerse en dias de frío porque entra calor por lo consistente que es

Surfzone,
Ho veus com a això de la feinada és relatiu!, l'Eva la troba laboriosa i tu la fas sovint...Tot son maneres de veure...jaja

Gràcies als 3
Mònica