diumenge, 13 de setembre del 2009

Albergínies farcides amb puré de cigrons

L'albergínia és una hortalissa que dóna molt de joc per la seva gran varietat en quan a formes de cuinar-la. Escalivada, arrebossada, en sanfaina, en bunyols, a la graella....i sempre és bona!
L'altre dia, quan vaig anar a comprar la verdura en teníen unes quantes d'una mida ideal, com la que veieu a la foto, i vaig pensar que les faria farcides.
No és un plat que faci sovint però no té cap secret i a més hi pots posar molta imaginació perquè accepta infinitat de farcits.
Com que eren de mida petita volia acompanyar-les d'alguna cosa suau però que alhora em servís de plat únic junt amb una amanideta, per això vaig pensar en un puré de cigrons.
Amb les verduretes del farcit, una mica de bacó i ou dur, la proteïna vegetal dels cigrons i el làctic del formatge i la crema de llet que vaig posar al puré, va quedar un plat nutricionalment compensat. Si volguéssim reduir la quantitat de greix del plat podríem eliminar el bacó i fer sevir crema de llet de soja (conté gluten) pel puré.
El puré va ser un invent improvisat per no posar els cigrons tal qual i vestir una mica el plat.
Com és costum quan hi ha verdura, tothom es queixa, perquè és una menja molt habitual a casa, però no sé si va ser per la novetat o per la presentació del plat, a mida que anaven tastant tots van quedar satisfets, sobretot amb el puré.



Ingredients
5 albergínies de ració
1 ceba gran
1 pastanaga
100g de bacó
1 ou
formatge tipus havarti (o qualsevol per fondre)

Pel puré:
1 pot gros de cigrons cuits
1 ceba
200ml de crema de llet
julivert picat

Procediment
Rentar bé les albergínies i partir-les per la meitat conservant el peduncle en una de les 2 parts.
Buidar-les vigilant de no foradar-ne la pell. Salar les albergíies buides i deixar-les cara avall perquè treguin l'aigua.
Posar aigua al foc i coure l'ou (ou dur).
En una paella posem una mica d'oli i tot seguit hi aboquem la ceba, la pastanaga i la carn de l'albergínia, tot tallat petit. Ho deixem coure a foc baix perquè es vagi estovant com si féssim estofat de verdures. En castellà se'n diu "pochar", no sé si exactament és estofar amb català?.
Mentre es cou el farciment posem les albergínies a la plata del forn amb un raig d'oli i les coem a 200ºC durant 30 minuts donant-los la volta a mitja cocció i quan siguin cuites les deixem refredar.
Rectifiquem el farcit de sal i pebre i hi afegim el bacó a tires i l'ou dur ratllat. Ho deixem coure uns 5 minuts i ho apartem del foc.
En una altre paella amb una mica d'oli, sofregim una ceba ratllada i quan comenci a dorar-se aboquem els cigrons ben rentats i escorreguts. Quan comenci a agafar temperatura hi afegim la crema de llet i deixem reduir 5 minuts a foc lent. Un cop fora del foc hi tirem un grapat de julivert picat i ja ho podem triturar per obtenir el puré.
Farcim cada meitat de l'alberginia amb la preparació de verduretes i bacó i les cobrim amb una làmina de formatge. Les posem a gratinar fins que el formatge sigui fos, i si ens agrada més el deixem enrossir una mica.
Muntem el plat amb les dues meitats de l'albergínia i unes quenelles de puré de cigrons.
I a menjar!

14 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Com a tu les albergínies ens xifles, i amb el teu invent de puré de cigrons ha de ser una delícia!!

ELS PEIXOS ha dit...

caram , això si que te que ser la bomba!!!!Al meu marit li agradarà molt.
Fins aviat.

Cuinagenerosa ha dit...

boníssim. amb aquests ingredients`tan mediterranis, tan pot agradar d'aquí com a qualsevol país del sud del mare nostrum.

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Boníssima!! la copio m´ha semblat molt original i a nosaltres les albergínies ens encanten...petonets

Gemma ha dit...

Ara que ja s'acaba la calor comencen a venir de gust plats calents com aquest, oi? I l'acompanyament del puré, per ser improvisat, li queda molt rebé!

La Llibreta Viatgera ha dit...

Mmhh puré de cigrons, el provaré, m' encanten els purés, i aquest ha de ser realment bo...

Les albergínies fan una pinta boníssima!!

Un petó! Beth

Quo ha dit...

Me encanta la berenjena y la hago de mil formas, pero rellena de garbanzo nunca y creo que me va a encantar....
Besos
quo

Mònica ha dit...

Vermells,
El puré era boníssim i de gust molt fi.

Dolors,
No dubtis a fer-li al teu marit segur, segur que li agrada.

Manel,
Tenim la sort de compartir ingredients amb la majoria de països mediterranis i per això els gustos no se'ns fan extranys aquí o allà. Amb noms diferents, els plats i els ingredients es repeteixen.

Mª José
Que bé que t'hagi agradat. Segur que li donaràs el teu toc personal.

Gemma,
Aquestes temperatures ja tornen a fer venir ganes d'estar a la cuina i fer plats més elaborats.

Beth,
Prova'l de fer perquè és molt fàcil i de gust molt suau.

Quo,
Quizás el título no está bien planteado o bien las traducciones de google son algo simples.
Las berenjenas están rellenas de verduras y el puré de garbanzos es el acompañamiento.
Aún así seguro que rellenas de garbanzos también estarían riquísimas. Una nueva receta!!


Una abraçada a tots!
Mònica

Maria ha dit...

Hola Mónica, de nou aquí, ja veus..
Noia, quina combinació més bona. Avui tinc cigrons ( de pot ) per sopar i faré la teva recepta, encara que sigui mig tunejada..

L'art de la cuina ha dit...

mmmmm... quina pinta! se m'ha fet la boca aigua just abans de sopar! sens dubte ho provaré algun dia :)

a mi les albergínies m'encanten simplement fregidetes, ben rossetes, amb sal i un fil de mel per sobre (a la "malaguenya"), boníssimes!

Petons

Sandra

Marta Padenous ha dit...

Quina pinta aquestes albergínies de la foto...i quin color! Bona combinació...(i si dissimulem els cigrons...boníssims!)
Ptnts

Mercè ha dit...

Mònica, no he farcit mai les albergínies amb puré de cigrons!! Serà qüestió de provar-ho perquè han de ser ben bones!! :)
Petons!

Mònica ha dit...

Maria,
Prova-ho, de debò que era boníssim.

Sandra,
És que son bones de qualsevol manera!. A la malaguenya no les he provat mai!!

Marta,
Ja queden dissimulats els cigrons!..en forma de puré. jaja

Mercè,
Decididament el títol del post està mal trobat perquè ja ets la segona persona que pensa que les albergínies són farcides amb el puré, i el puré és l'acompanyament.
Però penso que seria una bona idea!

Un ptonet a totes.
Mònica

illetapitita ha dit...

Amb el que m'agraden les alberginies no les havia provat mai amb cigrons, m'ho apunto!
Una abraçada!