dimarts, 8 de setembre del 2009

Versionant sense gluten

L'altre dia repassant els blocs després de l'estiu, vaig veure aquesta recepta al bloc de la Margarida (El món de la cuina).
El Kugelhopf és un pa dolç de textura brioixada ideal per un esmorzar o berenar. El seu interior està farcit amb panses i ametlles que li donen un punt de dolçor i un toc cruixent deliciós.
La Margarida fa un paral·lelisme, molt encertat, del seu Kugelhoph amb l'actor Marlon Brando. En aquest cas, si jo hagués de fer una comparança similar, crec que la millor elecció seria "Cantimflas"; més baixet, de pell més fosca, amb un tors menys afurtonat....en fi, no és per desmerèixer el personatge, que tenia la seva gràcia i talent, però no es poden comparar l'un amb l'altre.

El fet que es pugui fer amb panificadora em va animar a fer-lo, però havia de ser sense gluten perquè a la panificadora de casa només s'hi fa pa per a celíacs.
És un repte afegit perquè, normalment, els resultats no son sempre els esperats.
La farina sense gluten és més seca i densa i no té l'elasticitat de la farina de blat, justament pel fet que no conté gluten.

Aquí en teniu doncs el resultat. Tot i que l'aspecte potser no és el millor, de gust és molt bo i ha quedat molt flonjo.
L'he fet al matí i a mitja tarda gairabé no en quedava!

Kugelhopf

Ingredients
Com que no sabia quin resultat tindria he posat la meitat dels ingredients
80ml de llet
2 ous
100g de mantega fosa
1/2 culleradeta de sal
250g de farina panificable sense gluten (Baker)
50g de sucre
5g de llevat de forner deshidratat (l'hirondelle)
50g d'ametlla trossejada
50g de panses
conyac
Procediment
La meva panificadora és diferent de la de la Margarida i el programa que jo he fet servir és el de "masas de levadura" i té una durada d'1h i 52minuts.
Posar les panses en un bol junt amb el conyac per tal que s'hidratin durant uns 30minuts.
Després abocar tots els ingredients al vas de la panificadora (també les panses, ben escorregudes, i les ametlles) i remenar-ho bé amb una cullera de fusta.
Jo ho remeno perquè aquesta farina té una textura molt especial i és fàcil que hi quedin grumolls, també fem el mateix quan fem el pa.
Posar en marxa la panificadora i... esperar!!
Que vagi de gust!

10 comentaris:

Marta Padenous ha dit...

I sense panificadora es pot fer??
Ptnts

Mònica ha dit...

Marta si que es pot fer sense panificadora, l'unica cosa és que és més cansat perquè s'ha d'amassar bastant per tal que entri aire a la massa i deixar-lo fermentar fins que dobli el volum.
La cocció dura aproximadament 1h a temperatura alta.
Espero que et surti bé.
Mònica

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Hola maca!! he rigut molt amb la teva comparació amb el Cantinflas...però trobo que no ets justa del tot...la foto és molt abellidora...un petonàs!!!

Gemma ha dit...

Quina casualitat... en un HEMC dedicat a les receptes sense gluten vaig fer un kugelhopf adaptat sense gluten, però jo els vaig treure del blog "cocina facil sin gluten". Queda boníism, oi?

El cullerot Festuc ha dit...

Ni Cantinflas ni res...t'ha quedat espectacular!!! i segur que boníssim!!
Petunets,
Eva.

ELS PEIXOS ha dit...

Molt bona la recepta per tota aquesta gent que te problemes amb la farina.

Mercè ha dit...

Mare meva, ets més ràpida que el vent! Tot just ara acabo de veure el Kugelhopf de la Margarida! I tu dius que ja l'has fet!!
T'ha quedat genial!!
Petons!

Mònica ha dit...

Mª José,
Moltes gràcies. No és que n'estigui descontenta perquè no en tenia bones espectatives però aquest pastís fet amb farina de blat queda amb un aspecte espectacular.

Gemma,
No he vist aquesta recepta que comentes de l'HEMC però de seguida la busco.

Eva,
Gràcies. Sí, era molt bo i molt flonjo.

Dolors,
Hem d'anar adaptant totes les receptes que poguem perquè també es mereixen poder tastar aquestes coses tan bones.

Mercè,
Si,si...mira qui parla, la "correcaminos"... A tu si que no et podem atrapar.

Un petonàs per totes

Quo ha dit...

Hola.... me ha encantado tu blog, tienes muchas recetas geniales, así que desde ahora mismo soy tu seguidora fiel. Mil besos
Quo

La cuina vermella ha dit...

Ets molt graciosa, ens hem mort de riure amb la teva comparació. Noia és genial la teva creació, de cantinfles res de res. Muac.