dissabte, 20 de juny del 2009

Des del Líban

Quan vaig començar amb el blog, una de les primeres incursions pel món blogaire em va fer descobrir HEMC. Fins aquell moment desconeixia què volíen dir aquestes sigles ni què representava tot allò. El mes passat quan me'n vaig adonar ja m'havia passat el plaç i em vaig proposar participar-hi el juny. Avui, doncs, faig la meva primera aportació a HEMC34 amb una recepta libanesa. hemc 34 - cocina de medio oriente y magreb
No sabia per on començar i em vaig passar molts dies buscant receptes, però com és lògic les entrades majoritàries parlàven de cus-cus, tagine o baklava.
Com que eren receptes que ja havia vist en bastants blogs no volia repetir i finalment vaig recordar-me del programa Karakia del canal 33. Cap problema!, allà pots trobar el que vulguis de qualsevol cultura.
Aquesta recepta em va semblar senzilla, atractiva i amb ingredients molt fàcils de localitzar. És un plat molt típic al Líban i comú en la majoria de països del pròxim Orient, Orient mitjà i el Magreb. Cada cultura, però, hi aboca les seves característiques pròpies.
El nom del plat en català és Arròs amb pollastre i fruits secs i en Libanès Roz ala dgeg

Ingredients:

4/4 de pollastre de les cuixes
1 Kg d'arròs llarg
2 cebes grosses
100g de festucs
50g d'ametlles crues pelades
50g de pinyons
1 llimona
1 cullerada de postra de canyella
1 canó de canyella
1 cullerada de postra de pebre vermell dolç
Sal, pebre negre i 500ml d'oli d'oliva

Preparació:

Posar els festucs en remull per tal d'eliminar-ne la sal (si els trobeu sense salar, aquest pas no cal).
Fregar el pollastre amb la llimona perquè perdi fortor i fregir-lo en una cassola amb oli abundant juntament amb la ceba tallada a grills gruixuts i un canó de canyella.
Quan sigui ben ros retirar-lo i posar-lo en una olla fonda amb la ceba i 1 got de l'oli de fregir. El cubrim amb aigua i el fem bullir fins que sigui cuit rectificant de sal i amb una culleradeta de canyella en pols.
Passats uns 45 minuts colem el brou i reservem el pollastre.
Bullim l'arròs en el brou del pollastre amb una culleradeta de pebre vermell dolç i quan sigui cuit el colem i reservem.
Mentrestant, en una paella amb una mica d'oli de fregir el pollastre saltegem els festucs i les ametlles i quan comecin a dorar-se hi afegim els pinyons. Reservem.
Desossem les cuixes i en fem trossos no gaire petits (aquesta operació es fa amb les mans, perquè no han de quedar talls molt pulits).

Muntatge del plat:

En una safata plana col·loquem l'arròs i a sobre hi distribuim els trossos del pollastre de forma ordenada i al cap de munt hi posem els fruita seca saltejada.
Al Líban la presentació dels plats és molt important per això hem de ser molt curosos a l'hora d'emplatar.
Queda molt original i la barreja de la fruita seca i l'arròs amb aquell regust de canyela...mmmm! per llepar-se'n els dits!
A casa ens ha agradat molt i penso que tornarem a repetir.
De postra el que vé més de gust és una bona fruita fresqueta perquè aquest és un plat potent. Nosaltres hem triat la síndria, fruita també molt present en aquests països pel seu orígen mediterrani.

10 comentaris:

ELS PEIXOS ha dit...

Tot això és massa complicat per mi, la sindria el millor per l´estiu!!!

Núria ha dit...

Mònica, una sensacional recepte!!!!Me l'apunto, perque la vull preparar...Jo tambè sóc una fan del programa karakia, però mai m'enrecordo d¡entrar al blog...Així que l'hauré de visitar....jeje

Núria

Mercè ha dit...

Mònica, molt bona recepta! I gràcies per la informació sobre el programa Karakia, perquè no sabia ni que existia (gangues d'estar fora ;)) i així tindré una web més on recórrer per buscar-hi receptes! ;)
Petons!

Mònica ha dit...

Dolors
És més fàcil del que et penses. Anima't a fer-la.

Núria
És una recepta estupenda, ja veuràs com t'agradarà.

Mercè
No deixis de visitar la web de Karakia, hi trobaràs moltes receptes i videos del programa amb les receptes pas a pas
http://www.tv3.cat/pprogrames/karakia/krkSeccio.jsp

La Llibreta Viatgera ha dit...

Mònica, una recepta genial, i diferent, com a tu també m' agrada molt el Karakia...

Un petó! Beth

Mònica ha dit...

Gràcies Beth!
Karakia és un programa fantàstic, no només per les recepts si no per conèixer les altres cultures. Ara fa temps que no el veig en directe, l'han canviat tant d'horari que ja no sé si encara el fan o no.
Una abraçada!
Mònica

zer0gluten ha dit...

Lo que más me ha gustado de todo el post son los devoradores de sandía que son para comérselos a ellos (con permiso de su señora madre).
Besitos sin gluten

Mònica ha dit...

Para mi también son lo mejor, pero te aseguro que el plato estaba buenísimo y a ellos les encantó
Mònica

Su ha dit...

Enhorabuena por tu trabajo!!!!
Es fantástico!!!

Mònica ha dit...

Hola Su!
Gracias por tu visita. Me encata que te haya gustado.
Besos
Mònica