dijous, 28 de maig del 2009

La cirera, fruita de temporada

Sens dubte la cirera és la fruita estrella de la temporada.
Sembla ser que és originària de Mesopotàmia i molt utilitzada per Grecs i Romans. Poc a poc es va anar estenent cap a la resta de països mediterranis i Europa, i actualment també es conrea als estats nordamericans de la costa Est i Canadà.
Tot i que hi ha diverses zones d'Espanya on la cirera és molt reconeguda, a Catalunya, el Baix Llobregat n'és la principal comarca productora.
Hi ha una extensa gama de varietats però podríem divider-les en dos grans grups: cireres dolces i cireres agres.
Les varietats dolces són les que trobem habitualment als mercats i les agres són més utilitzades en cuina, confiteria i destil·lació.
En quan a les propietats nutricionals de la cirera, podem dir que té una excel·lent capacitat diurètica, antioxidant i depurativa. És rica en vitamines A i C i en minerals com el ferro, potasi i calci.
La seva composicó li confereix propietats lleugerament laxants.
Informació extreta del llire: Bojos per la cirera


Com veieu val la pena aprofitar les propietats d'aquesta fruita que tenim tan a prop però de la qual gaudim d'una temporada molt curta.
És ideal per a qualsevol tipus de plat, ja sigui dolç o salat o simplement com a postra de fruita fresca.

Ah!, i per si us en queda algún dubte, les millors del mercat són les de Torrelles de Llobregat!!! (el meu poble).
A casa fa temps que gairebé cada any preparem licor de cirera que anem consumint durant l'any següent. És boníssim com a digestiu o per banyar un gelat cremós, i un detall encertat quan has de fer un regal especial a algú, posat en ampolletes de vidre amb una etiqueta ben original.
La recepta prové de Grècia. Allà hi ha una varietat de cirera àcida i de carn consistent, de la qual desconec el nom.
La meva mare va fer petites modificacions a la recepta original per adaptar-la als productes d'aquí i, la veritat, pel meu gust la va encertar!

Ostres!!!.... ara no trobo la recepta a casa, hauré de trucar la meva mare i tan bon punt la tingui la penjo, em sap greu!!

Quan abans d'ahir vaig veure que a HEMC hemc 33 - piensa globalmente come localmente proposaven els productes locals volia penjar-hi aquesta recepta, però ja era fora de plaç.
Si voleu saber més coses sobre cireres i un munt de receptes no deixeu de consultar el llibre Bojos per la cirera , segur que no us deixarà indiferents.

Fins aviat!