dimecres, 22 de juliol del 2009

Falsa lasanya

Ja sé que fa molta calor i que aquest plat és consistent, però, algú es pot resistir a uns ullets clars que s'acosten i et demanen d'una manera tan dolça: - Mama, pots fer lasanya?-...
No tenia pensat això per dinar però va anar així.
A casa s'ha de fer sense gluten perquè en poguem menjar tots, per tant les coses s'han de fer diferent. La pasta de lasanya i canelons que es comercialitza sense gluten no m'agrada, perquè la trobo molt gruixuda i amb molt gust de farina. He provat de fer-la a casa però no em queda bé, així que he hagut de buscar alternatives.... La imaginació s'explaia quan la necessitat apreta, així que un dia se'm va ocórrer substituir la pasta de canelons i lasanya per pasta de crep. D'ençà de llavors preparo els canelons i la lasanya amb aquesta pasta i us asseguro que no no hi ha hagut cap queixa, tothom ho ha trobat boníssim. De debò que queda molt bé!, i no és tant complicat com fer-se la pasta fresca sense gluten.
Aquí us deixo la recepta d'aquesta falsa lasanya.

LASANYA A LA MEVA MANERA (sense gluten)

Ingredients
1 ceba grossa
1 porro
2 pastanagues
20g de ceps dessecats
250g de carn picada de porc
250g de carn picada de vedella
300g de tomàquet triturat
Sal, pebre negre, nou moscada i orenga
Beixamel
50g de maizena
25g de mantega
500ml de llet
Sal, nou moscada
50g de formatge per pasta en pols
1 rovell d’ou
Formatge ratllat per gratinar
Pasta de creps
250ml de llet
100g de maizena
2 ous
25g de mantega
Sal

Procediment
Feu un sefregit amb la ceba, el porro, les pastanagues i els ceps hidratats, tot tallat ben petit. Passats 10 minuts afegiu la carn i enrrossiu-la una mica. Finalment afegir el tomàquet triturat, la sal, el pebre en pols, la nou moscada ratllada i l’orenga.
Deixeu-ho coure uns 20 minuts i reserveu.
Mentrestant prepareu els creps. En un vas de túrmix hi posem la llet, la mantega fosa, la sal, els 2 ous i la maizena i ho triturem tot amb el túrmix.
Posem al foc una paella gran antiadherent i anem fent els creps lleugerament més gruixuts que els que es fan normalment per ser farcits. Amb aquests ingredients us han de surtir uns 8 creps.
Un cop fets els talleu les vores per deixar-los quadrats i els reserveu.
Prepareu la beixamel desfent la mantega en un cassó junt amb la sal i la nou moscada ratllada. Un cop desfeta la mantega afegiu la llet guardant-ne un got per disoldre la maizena.
Quan la llet sigui tèbia hi aboqueu la resta de llet amb la maizena i remeneu fins que arrenqui el bull i espessi. En aquest moment l’aparteu del foc i hi aboqueu el formantge en pols i el rovell d’ou batent enérgicament amb un batedor.

Muntatge
Unteu amb mantega una safata de forn i col·loqueu 2 creps que cubreixin el fons.
Poseu una capa de salsa de carn i al damunt una capa fina de beixamel, cubriu-ho amb 2 creps més i torneu a repetir l’operació 2 vegades més. L’última capa s’acava amb 2 creps i es cubreix tot amb la resta de la beixamel fent una capa gruixuda i al damunt formatge ratllat per gratinar.
Ho poseu al forn i gratineu.
Bon profit!!

dijous, 16 de juliol del 2009

Les postres del sopar de bruixes


Aquest cheesecake és la meva última aportació al sopar de bruixes que vem fer divendres passat. Com vaig comentar, la recepta és una adaptació extreta d'un video de Youtube.
És un video en anglès i jo no en sé gaire d'anglès, per tant la vaig escriure segons em va semblar entendre. Si alguna ànima visita el video i descubreix alguna errada en la meva recepta espero que m'ho faci saber!.
Va ser una tasca entretinguda perquè les mides dels ingredients es donen en "cups", una mesura molt típica en receptes angleses i americanes, per tant primer vaig haver de buscar les equivalències per obtenir les mides en grams.
Bé, un cop fet tot això el resultat va ser la recepta que us penjo a continuació. Jo no he tastat mai el cheescake original, però la meva germana sí, i quan el vaig fer per primera vegada em va dir que estava molt aconseguit.
L'única cosa és que la cubertura, tal i com la fan els americans, no la vaig aconseguir, però les fruites vermelles congelades de La Sirena, hi encaixen la mar de bé.
CHEESECAKE
Ingredients de la base
200g de galetes digestive
25g de sucre
60g de mantega
Ingredients del pastís
1200g de formatge Philadelphia
225g de sucre
3 cullerades de farina
5 ous
80ml de crema de llet
1 culleradeta de ratlladura de pell de llimona
1 culleradeta de panela (com qe no vaig trobar panela la vaig substituir per mel de caña)
Ingredients de la cobertura
100g de sucre
1 paquet de fruites vermelles congelades
Base
Moldre les galetes i barrejar-les amb el sucre i la mantega fosa fins aconseguir una massa que servirà per cubrir el fons del motlle.
Pastís
Batre el formatge i després afegir el sucre i la farina i continuar batent (2 minuts). Abocar els 5 ous 1 a 1 batent poc a poc perque la crema no agafi massa aire.
Posteriorment afegim la crema de llet, la pell de llimona i la panela.
Un cop feta la crema l’aboquem al motlle sobre la capa base de galetes i la posem al forn 15 minuts a 175ºC i després abaixem el forn a 120ºC i el deixem 1 i ½ hores més.
(Es pot coure al bany maria perque no es quarteji).
Deixar-lo refredar dins el forn i un cop fred desmotllar i decorar amb fruites vermelles
Cobetura
Posar, en un cassó al foc, el sucre i les fruites congelades. Deixar desfer el sucre sense deixar de remenar fins aconseguir una textura de melmelda clareta.
Deixar-ho refredar i cubrir el cheesecake

dimarts, 14 de juliol del 2009

Pa d'olives i orenga

Aquesta és la segona recepta que vaig preparar pel sopar de bruixes i que va tenir molt èxit per la seva originalitat i la presentació doncs, com veieu a la fotografia, vaig fer panets individuals en forma de nus. La molla era molt flonja i es notava perfectament el contrast tant mediterrani de la barreja d'olives i orenga tot i que he de dir que la recepta original portava farigola i no orenga.

Tot seguit us penjo la recepta tal i com es planteja en el receptari

Nº 1. PAN DE ACEITUNAS Y TOMILLO
INGREDIENTES:
· 200 g. de agua.
· 50 g de aceite
· 2 cucharaditas de sal.
· 1 Cucharadita de azúcar
· 2 sobrecitos de levadura de pan en polvo o 30 g de levadura fresca de panadería.
· 450 ó 500 g de harina aproximadamente.
· 150 g de aceitunas negras, sin hueso

PREPARACIÓN:
Trocee las aceitunas unos segundos en velocidad 3 y ½. Saque y reserve.
Vierta el vaso de agua, el aceite y el azúcar y programe 1 minuto, 40º velocidad 2. Eche la levadura y programe 15 segundos en velocidad 4. Agregue la harina y programe 15 segundos en velocidad 6. Añada las aceitunas reservadas, el tomillo y la sal, y amase en velocidad Espiga durante 2 minutos.
Retire la masa del vaso con las manos embadurnadas en aceite y termine de unirlo con las manos. Ponga la masa en un molde de plum-cake grande o en otro a su gusto, píntelo con aceite y déjelo reposar, cubierto con un paño, hasta que doble su volumen.
A continuación hornéelo a 180º de 25 a 30 minutos.
Nota: Si no tienes aceitunas sin hueso, ponga en el vaso 200 g de aceitunas con hueso y programe 30 segundos en velocidad 2 y ½ para que se desprenda la carne. Separe los huesos y reserve.

A mi, el temps de forn no em va quadrar massa i un cop passats els 30 minuts a 180º, vaig apujar el forn a 200º i encara els vaig coure 1/2 hora més i van quedar perfectes

A més és una recepta fàcilment adaptable per fer-la a mà si no es té la Thermomix

dilluns, 13 de juliol del 2009

Sopar de bruixes

El Pla de les bruixes és el nom de l'associació de dones de Torrelles de Llobregat.
Desde l'associació es realitzen un gran ventall de tallers, cursos, xerrades, sortides, exposicions i, per suposat, també festes.
Son ja tradicionals els sopars del solstici d'hivern i el del solstici d'estiu, el qual cincideix amb la fi del curs. Normalment en aquests sopars ens hi reunim entre 50 i 80 dones de totes les edats i a més de la teca també hi ha espectacle i música perquè poguem gaudir de la nostra festa de la millor manera possible.
El sopar d'estiu es caracteritza per què totes col·laborem amb l'aportació d'un plat del sopar, ja sigui dolç o salat. Cada any les preparacions son més sofisticades i les dones s'esforcen a fer menges originals i exquisides.
Aquest any em venia molt de gust preparar alguna cosa diferent i com que tenia temps vaig preparar 3 plats que aniré penjant en posts consecutius.
En primer lloc vaig preparar els nuggets de pollastre que va fer la Núria de Cocinarte , que per cert, van quedar boníssims. Com sempre i , ja costum en mi, vaig fer petits canvis en la recepta.
Després vaig preparar pa d'olives i orenga. Aquesta recepta està extreta d'un recull de receptes per thermomix: 1062 Recetas Thermomix (baixat de la xarxa). I per postres un cheesecake que vaig copiar d'un video penjat a you tube, i que, segons la meva germana, és molt similar el cheescake Neoyorquí.
Avui us deixo la recepta de nuggets de la Núria amb els petits canvis i amb les mides que vaig fer servir, però , per si algú li interessa, aquí trobareu la recepta original de Cocinarte (Núria)

NUGGETS DE POLLASTRE

Ingredients:

Per preparar 60 nuggets:

1200g de pit de pollastre picat

9 cullerades de formatge emmental ratllat

6 cullerades rases d'ametlla crua ratllada

sal i pebre negre

6 rovells d'ou

Per arrebossar:

6 clares d'ou

Una mica de llet

Pa ratllat i ametlla crua ratllada a parts iguals

Preparació:

Posem tots els ingredients en un bol i els barrejem bé. Després d'això jo vaig deixar reposar la barreja tota la nit a la nevera. La propera vegada també provaré a posar-hi ceba ratllada perquè quedi més melós.

Amb l'ajuda de dues culleres fem quenels de pasta que anirem passant primer per les clares, una mica batudes amb llet, després per la barreja de pa ratllat i ametlla i repetirem l'arrebossat

Ara amb les mans donem forma quadrada als nuggets i els anem reservant. Un cop els tinguem tots a punt els anem fregint en oli ben calent i els retirem quan siguin rossos eliminant l'excés d'oli amb paper de cuina.

És així de fàcil, i encara més bo!




dissabte, 4 de juliol del 2009

Experiments


M'agrada experimentar a la cuina, provar coses noves, combinar receptes, fer modificacions....i ahir va ser un d'aquells dies que havia de posar en marxa el laboratori després d'un matí xafogós, deures infantils i treballs de màster.
Tot comença revisant prestatgeries per trobar entre llibres de cuina i receptes recopilades alguna cosa que em cridi l'atenció...aquest és perfecte!: Cocinar mejor que nunca, de l'editorial Everest. Fa anys que tinc aquest llibre i de tant en tant li faig una repassada.
A mi em fascina la xocolata, però amb aquesta calor em ve de gust alguna cosa més refrescant. Em trobo de cara amb la recepta de "Pastel francés de naranja", aquest em va bé, si més no per tenir una idea per la base.
Em vé al cap la crema de llimona de la Mireia Carbó i recordo que la Maria, de La menta fresca, la va transformar en crema de taronja, seria una bona combinació.
Finalment, per la crema de taronja vaig fer servir una recepta del blog Las delicias del buen vivir.
I com que em van sobrar 4 clares de fer la crema de taronja vaig preparar una merenga per decorar el bescuit.
El resultat és el que veieu a la foto i el gust excepcional!. Aquestes cremes, tant la de llimona com la de taronja són increíbles.
Abans de tastar-lo vaig pensar que potser resultaria una mica empalagós, però d'això res, va quedar un bescuit molt esponjós (i això que és fet amb farina sense gluten) i amb un gust molt fi de taronja intensifiat per un farcit d'orange curd i dolçament cobert per una capa de satinada merenga.
Us deixo la recepta tal om la vaig fer perquè n'aprofiteu el que us vagi bé o perquè la feu tal qual.

Bescuit de taronja amb orange curd

Ingredients pel bescuit:
4 ous
150g de sucre (la recepta original en porta 175 però a mi no m'agraden els pastissos massa dolços)
50g de farina (la meva era sense gluten)
25g de Maizena
1/2 culleradeta de llevat en pols (també sense gluten)
75g de mantega fosa
La recepta original portava altres ingredients per banyar el bescuit amb una espècie d'almívar de taronja i un fons d'ametlles filetejades, que jo no vaig fer servir.

Ingredients per la crema de taronja (orange curd):

Ratlladura de pell d'1 taronja

60ml de suc de taronja

2 cullerades de suc de llimona (jo vaig fer servir suc de llima)

60g de sucre

60g de mantega

4 rovells d'ou

Ingredients per la merenga

100g de sucre
4 clares d'ou (les que us sobren de fer la crema de taronja)

Procediment:

Per fer el bescuit: Separar els rovells de les clares. Barrejar els rovells amb el sucre fins que blanqueji i sigui espumós.
Rentar la taronja amb aigua tèbia i eixugar-la bé, ratllar-ne la pell i barrejar-la amb les farines i el llevat; després incorpor-ho als rovells fins que quedi ben barrejat. Incorporar la mantega fosa.
Muntar les clares a punt de neu i barrejar-les suaument amb la pasta anterior.
Omplir un motlle amb la pasta i allisar-ne la superfície. Enfornar a 180ºC durant 40 minuts (la recepta posava 50 minuts, però em va semblar molt per la mínima quantitat de farina que porta. Amb 40 minuts n'hi va haver prou). Passat aquest temps apagar el forn i deixar el bescuit a dins durant 10 minuts.
Mentrastant preparar l'orange curd. En un cassó al foc posar la ratlladura de taronja, el sucs de taronja i llimona, el sucre i la mantega fins que arrenqui el bull.
Batre els rovells fins a liquar-los completament i afegir-los al cassó fora del foc. Quan estigui ben barrejat posar-ho al bany maria i remenar continuament fins que la crema es torni espessa (uns 5 minuts). Colar la crema per eliminar-ne impureses i reservar-la a la nevera.
Amb les 4 clares i el sucre prepareu una marenga consistent. Barrejar les clares amb el sucre i batre amb les barilles a baixa potència. Quan el sucre s'hagi incorporat completament augmentar la potència de la batedora i muntar les clares fins aconseguir una consistència ferma. Reserveu

Muntatge

Quan el bescuit sigui fred, es desmotlla i es parteix horitzontalment, es farceix amb una part de la crema de taronja i es torna a cubrir. Amb la resta de la crema napem la superfície del bescuit.

Posem el merenga en una mànega i anem cubrint tot pastís amb topets de merena (els laterals també). Quan sigui tot ple agafem una cullera i, amb el dors, anem fent petits copets damunt els topets de merenga perquè ens quedi aquest acabat desigual (foto).

Finalment enfornem 5 minuts a temperatira màxima (grill) per enrossir el merenga.

I ja està!!, ja el podeu assaborir tranquil·lament.